Særudstilling: Textile Rytmer

Særudstilling på fortets 1. etage – ni tekstilkunstnere udstiller.

Udstillere:
Bettina Andersen, Anne Brodersen, Lotte Dalgaard, Annette Graae, Yoko Matsumoto, Gina Hedegaard Nielsen, Sanne Ransby, Petrucha Sehested, Lisbeth Tolstrup

 

Begrebet rytme har en ganske særlig betydning i tekstil sammenhæng. Og det uanset om det gælder klassisk arbejde med at væve metervarer, strikke brugsting eller brodere med funktionelle formål. Det at arbejde i rytmiske forløb – skabt gennem en særlig gentagelse – kan for enhver udøver af tekstile håndværk være meditativt og udfordrende.

Da der i løbet af 1960’erne opstod forskellige alternative kunstformer og -retninger, bidrog den nye tekstilkunst naturligt med sin helt egen blanding af urgammelt håndværk og særegne ekspressive udtryksformer. Godt hjulpet på vej af Den internationale Tekstilbiennale i Lausanne (1962-1996) fandt tekstilkunstnere deres stemme i såvel minimalistiske som installatoriske sammenhænge og snart opstod begrebet “fiber art” som en særlig betegnelse for værker, der uafhængigt af kendte teknikker, tog afsæt i arbejdet med selve materialet.

På den aktuelle særudstilling Textile Rytmer er vi glade for, at samtlige udstillere har sagt ja til at åbne for et kig ind i deres personlige arbejdsrum og dermed gjort det muligt at vise et aktuelt og stærkt visuelt billede af nogle af de bevægelser, der i dag kan registreres i dansk tekstilkunst – rigtig god fornøjelse.

Lisbeth Tolstrup og Gina Hedegaard Nielsen,
kuratorer for Textile Rytmer.