Krop & croquis – særudstilling

Årets særudstilling Krop & Croquis er historisk på flere måder. Det direkte afsæt er markeringen af 100-året for kvindelige kunstneres fulde adgang til fællesundervisning ved Kunstakademiet i København. Dermed kan særudstillingen også opleves som en hyldest til nogle af de kvindelige kunstnere, der i 1916 stod bag oprettelsen af KKS – Kvindelige Kunstneres Samfund. Et stærkt kunstnerdrevet initiativ, der fortsat udgør et kollegialt netværk for flere hundrede kvindelige kunstnere rundt om i landet.

Forhistorien begynder i efteråret 2023, hvor KKS opfordrer sine medlemmer til at byde ind med forslag til markering af 100-året for kvindelige kunstneres fulde adgang til Kunstakademiet. Vi tog udfordringen op og sendte et open call til medlemmer af KKS.

Her skal lyde en tak til billedkunstner Mette Høyen Andersen, der sammen med os gik ind i arbejdet med at udvælge de 18 kunstnere til særudstillingen.

Vi er også taknemmelige for den økonomiske støtte, vi har modtaget. Tak til KKS, Vordingborg Kommune og kommunens Billedkunstråd, BKF’s Kulturelle Midler og ikke mindst Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, der har gjort det muligt at udgive et katalog i forbindelse med særudstillingen.

Kit Kjærbye og Lisbeth Tolstrup, juni 2024


 

Eksempler på værker i udstillingen:

Charlotte Krogh. Foto: Lars Pryds

 

Mette Elimar. Foto: Lars Pryds

 

Tove Hummel. Foto: Lars Pryds

 

Ingrid Duch. Foto: Lars Pryds

 

Anne Gudrun Sejersen. Foto: Lars Pryds

 

Stinne Møller-Hansen. Foto: Lars Pryds

 

Bodil Andersen Porse. Foto: Lars Pryds

 

Annette Sjølund. Foto: Lars Pryds

 

Hanne Sie. Foto: Lars Pryds

 

Til særudstillingen er der udgivet et katalog med præsentation af de udvalgte udstillere samt artikler om KKS, om Kampen for croquistegning og om Anne Marie Carl-Nielsens kunstneriske forløb og betydning for anerkendelsen af kvindelige kunstnere.

Udgivelsen er virkeliggjort via en bevilling fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Kataloget er redigeret af Lisbeth Tolstrup, designet af Lars Pryds og udgives af Forlaget på Tredje www.fp3.dk .

Download PDF af KROP & Croquis-kataloget.