Krop & croquis – særudstilling

Årets særudstilling Krop & Croquis er historisk på flere måder. Det direkte afsæt er markeringen af 100-året for kvindelige kunstneres fulde adgang til fællesundervisning ved Kunstakademiet i København. Dermed kan særudstillingen også opleves som en hyldest til nogle af de kvindelige kunstnere, der i 1916 stod bag oprettelsen af KKS – Kvindelige Kunstneres Samfund. Et stærkt kunstnerdrevet initiativ, der fortsat udgør et kollegialt netværk for flere hundrede kvindelige kunstnere rundt om i landet.

Forhistorien begynder i efteråret 2023, hvor KKS opfordrer sine medlemmer til at byde ind med forslag til markering af 100-året for kvindelige kunstneres fulde adgang til Kunstakademiet. Vi tog udfordringen op og sendte et open call til medlemmer af KKS.

Her skal lyde en tak til billedkunstner Mette Høyen Andersen, der sammen med os gik ind i arbejdet med at udvælge de 18 kunstnere til særudstillingen.

Vi er også taknemmelige for den økonomiske støtte, vi har modtaget. Tak til KKS, Vordingborg Kommune og kommunens Billedkunstråd, BKF’s Kulturelle Midler og ikke mindst Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat, der har gjort det muligt at udgive et katalog i forbindelse med særudstillingen.

Kit Kjærbye og Lisbeth Tolstrup, juni 2024

 

Særudstillingskatalogets forside er illustreret med et udsnit af “Manden”, 2022. Mixed media på papir, ca. 72 × 92 cm, af Charlotte Krogh.